Artykuły
Kolorowe surówki i sałatki z buraków i nie tylko

Kolorowe surówki i sałatki z buraków i nie tylko

Kolorowe surówki i sałatki

Okazuje się, że buraczki wyśmienicie smakują nie tylko na ciepło. Są świetnym dodatkiem do obiadu. Zimą możemy sięgnąć po tarte buraczki ze słoika lub te pasteryzowane w occie w całości. Godne polecenia są także sałatki ze świeżych buraczków.

Prosta surówka obiadowa z buraczków

Pasuje przede wszystkim do gulaszów. Dobrze kombinuje się także z bitkami, kotlecikami czy schabowym. Warto podawać ją z ziemniakami i kaszami, np. kaszą jęczmienną.

Składniki: 80 dag buraczków czerwonych, jedna duża cebula, 4 łyżki oleju bądź oliwy, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, sól, cukier oraz pieprz.

Przygotowanie: Buraki myjemy, gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Obieramy cebulę, siekamy ją drobno. Dodajemy sól, cukier, pieprz. Łączymy z sokiem z cytryny, oliwą. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Mix witamin; sałatka z buraczków, jabłka i marchewki

Nie od dziś wiadomo, że buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Ich wartości odżywcze wzrastają jeszcze bardziej, kiedy połączymy je z soczystym jabłkiem i bogatą w karoten marchewką.

Składniki: 2 średnie ugotowane wcześniej buraki, jedna duża marchewka, dwa małe jabłka, pół małej cebulki, pół łyżeczki delikatnej musztardy, sól oraz pieprz, olej bądź oliwa.

Przygotowanie; Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na tarce. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy. Marchewkę obieramy i także ścieramy. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczką. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy. Musztardę łączymy z oliwą oraz przyprawami, mieszamy, dodajemy do warzyw i jabłek, mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Buraki z pomarańczą

To dopiero ciekawe połączenie. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się na talerzach. Doskonałe na wyjątkową kolację.

Składniki: 2 średnie buraki, rukola, jedna duża pomarańcza, pół czerwonej cebuli, ćwierć szklanki octu winnego, 1/4 łyżeczki orzechów.

Przygotowanie: Buraczki gotujemy, obieramy, kiedy ostygną. Kroimy na ćwiartki. Pomarańczę myjemy, obieramy, dzielimy na cząstki. Rukolę myjemy, rwiemy na kawałki. Cebulkę obieramy, siekamy. Orzechy siekamy. Na rukoli układamy buraczki, pomarańcze, posypujemy cebulką i orzechami. Polewamy octem.